Bezienswaardigheden in Aken

Er zijn in Aken behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het historisch centrum van de stad. Ook net buiten het centrum en in de directe omgeving van de stad zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. De in onze ogen leukste, mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden hebben we op deze pagina verzameld. De bekendste bezienswaardigheid van Aken is zonder twijfel de Dom van Aken met zijn Paltzkapel. Deze prachtige kerk vormt dan ook het middelpunt van het historisch centrum van Aken.Carolusthermen

Op ongeveer tien minuten wandelen van het historisch centrum van Aken bevinden zich de Carolusthermen. De Carolusthermen bestaan uit twee delen: een thermale wereld en een saunawereld. Voor de thermale baden moet je in badkleding en in de sauna mag je deze weer uittrekken. De thermale wereld bestaat uit een groot binnenbad, meerdere buitenbaden en een ligweide. Verder zijn er nog meerdere bubbelbaden en stoombaden te vinden. De saunawereld bestaat uit meerdere sauna’s; er is er zelfs één waar elke paar uur broodjes in gebakken worden. Na afloop mag je deze heerlijk versgebakken broodjes opeten. Erg mooi is de rondgang die je kunt maken in de Oriëntale badwereld. Het water in de Carolusthermen komt uit twee verschillende bronnen. Eén met een temperatuur van 18 graden en één met een temperatuur van 38 graden. Het water heeft een lichte zwavelgeur en proeft wat ziltig.

Stadhuis van Aken

Het stadhuis van Aken is na de Dom van Aken de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Oorspronkelijk maakte het stadhuis onderdeel uit van de palts van Karel de Grote. In de dertiende eeuw werd een groot deel van deze palts afgebroken en werd de basis gebouwd voor het huidige stadhuis. Indertijd was het een bijzonder paleis. De uitbundige architectuur van het gebouw was tijdens deze periode hoogst ongewoon voor een niet kerkelijk gebouw. In de zeventiende eeuw werd een deel van het gebouw verwoest door een brand waarna het in de barokke stijl werd herbouwd. Beelden werden verwijderd en het interieur werd grondig aangepast.

In de negentiende eeuw werd het stadhuis opnieuw in de gotische stijl gerenoveerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd. De reconstructie zorgde voor een nieuw aangezicht van het stadhuis. De belangrijkste verandering tijdens deze reconstructie was de aanpassing van de twee torenspitsen.
Het indrukwekkende stadhuis van Aken kan tegenwoordig bezocht worden. Een rondleiding door het gebouw neemt je onder andere mee langs de Witte Zaal, de Vredeszaal, de werkmeesterkeuken en het trappenhuis van de Ark.

Dom van Aken

De Dom van Aken is zonder twijfel de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheid van Aken. De Dom is ontstaan uit de voormalige hofkerk van Karel de Grote. Het belangrijkste deel van de dom is de Paltzkapel die uit het begin van de dertiende eeuw stamt. De oudste delen van de kerk stammen uit het einde van de achtste eeuw en maakten oorspronkelijk deel uit van de Akener Konigspalts. Eén van de belangrijkste redenen dat de Dom van Aken zich nog steeds in een uitstekende staat bevindt is doordat hij gespaard is gebleven van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is de Dom van Aken een van de mooiste kerkelijke gebouwen in Duitsland.
Een leuke bijkomstigheid is dat de Dom van Aken gratis bezocht kan worden. Voor het maken van foto’s wordt wel een bijdrage gevraagd van één euro en de informatieboekjes kosten er vijftig cent. De Dom van Aken staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Katschhof

Het Katschhof is een centraal plein in het historisch centrum van Aken. Het plein bevindt zich tussen de Dom van Aken en het Stadhuis van Aken. Het is door zijn ligging tussen deze twee bijzondere gebouwen een bijzonder sfeervol plein; met name in de avonduren als beide bezienswaardigheden prachtig verlicht worden. Het plein is meerdere malen per jaar het toneel van grote evenementen in Aken. Zo vindt elk jaar de kerstmarkt er plaats en worden er met regelmaat concerten en festivals gehouden.

De naam van het Katschhof is afkomstig van de schandpaal die vroeger op dit plein te vinden was. Deze heeft hier tot het einde van de negentiende eeuw gestaan.

Aachener Tierpark

Net buiten het centrum in het natuurreservaat Drimborner Wäldchen is de dierentuin van Aken te vinden. Het is van oorsprong een kleine stadsdierentuin die in de loop van de jaren steeds verder is uitgebreid. Tegenwoordig wonen er bijna 2000 dieren in het park, onderverdeeld in 250 soorten. Naast de gewone boerderijdieren en de vele watervogelsoorten zijn er onder ander jachtluipaarden, servals en lynxen te vinden. De dierentuin van Aken is geen hele grote dierentuin, maar is zeker een aanrader wanneer je een bezoek aan Aken brengt met kinderen. Er is zelfs een kinderboerderij waar je met de dieren mag knuffelen.

Ziekenhuis van Aken

Het ziekenhuis van Aken is opvallend door zijn bijzondere architectuur. De specifieke bouw van het ziekenhuis zorgt ervoor dat het misschien nog wel het meest lijkt op het Centre Pompidou in Parijs. Het is natuurlijk te hopen dat je niet verplicht wordt tot een bezoekje aan een ziekenhuis, maar als je in de buurt bent ga dan zeker even kijken. Ook het interieur van het ziekenhuis is erg bijzonder.Belverdere

In een voormalige watertoren is tegenwoordig een restaurant gevestigd. Vanaf de watertoren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving van Aken. Je hoeft hiervoor niet zelf rond te lopen door het restaurant, want de bovenste verdieping van de Belvedere draait zelf langzaam rond. In iets minder dan een uur wordt er een volle omwenteling gemaakt. Je kunt hier dus rustig zitten eten genietend van het schitterende uitzicht. Wie liever met zijn voeten op de grond blijft, er ook een restaurant op de begane grond te vinden.

Elisenbrunnen

De Elisenbrunnen zijn al vele eeuwen het symbool van de stad Aken. Het typische neoclassicistische gebouw stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Al ruim voor deze tijd waren de Elisenbrunnen een belangrijke toeristische trekpleister voor Aken. Het waren de Romeinen die als eerste de helende werking van deze bronnen ontdekten. Later was het Keizer Karel de Grote die de bronnen en met name de dampen in de bronnen erg aangenaam vond. Zelfs zo aangenaam dat hij met regelmaat vrienden uitnodigde om samen van de bronnen te genieten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden het gebouw van de bronnen zwaar getroffen door bombardementen. Tijdens de reconstructie is de drinkbron verdwenen en stroomt het warme zwavelhoudende water uit twee bovengrondse drinkbronnen. Dit water heeft een temperatuur van 46 graden Celsius.

Grashaus

Het Grashaus is het vroegere stadhuis van Aken en te vinden aan de vismarkt van Aken. Het gebouw stamt uit de tweede helft van de dertiende eeuw en is hoogstwaarschijnlijk gebouwd op de resten van een veel ouder gebouw. Het opvallendste detail aan het Grashaus zijn de zeven blinde arcades met hierin zeven beelden. Over wie de beelden voor moeten stellen bestaat nog veel discussie. De laatste jaren heeft het Grashaus dienst gedaan als stadsarchief, maar na een grondige renovatie gaat het gebouw onderdeel uitmaken van de route Martelange. Een mooie stadswandeling waarin alle aspecten van Aken belicht worden.

Stadsmuren

Van de originele Akense stadsmuren is niet heel veel bewaard gebleven. Slecht enkele kleine muurtjes, twee stadspoorten en enkele kleinere torens zijn tegenwoordig nog te zien. Oorspronkelijk bestonden de Akense stadsmuren uit een dubbele rij muren, elf stadspoorten en vele waltorens. De belangrijkste overblijfselen zijn de twee stadspoorten: de Ponttor en de Marschiertor. De huidige Ponttor stamt uit het begin van de achttiende eeuw, maar is gebouwd op de resten van een oudere toren uit de veertiende eeuw. De Ponttor was oorspronkelijk één van de vier hoofdtorens. De Marschiertor was de toren die vanuit het zuiden toegang gaf tot de stad. Het is één van indrukwekkendste stadstorens van Duitsland. Het oudste deel van deze toren stamt uit de dertiende eeuw.