Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Aken is het handig om er al het één en ander aan informatie over Aken op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Aken veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Aken in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.



Alarmnummers

In het geval dat er dringende medische assistentie (een ambulance) of een brandweer nodig is dan bel je net als in Nederland naar het gratis noodnummer 112. Voor de politie bel je naar nummer 110.

Douane & documenten

Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Aken te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Indien je met het vliegtuig naar Aken reist heb je een geldig identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) om je te identificeren als de persoon die op de boeking/boarding pass staat. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Drinkwater

Het leidingwater in Aken is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisico’s bekend over de consumptie van kraanwater. De smaak is vrij neutraal net als het Nederlandse kraanwater.

Toeristische informatie

De VVV van Aken is te vinden in het meest links gelegen deel van de Elisenbrunnen. Naast verschillende stadswandelingen en informatie over de stad kun je er ook terecht voor fietsroutes in de regio en gezamenlijke entreekaarten. En klein stadsplan kun je er gratis meenemen; voor veel andere informatieboekjes wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Geld

In Aken betaal je net als in Nederland en de rest van Duitsland met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen bij de geldautomaten die je in Aken tegenkomt. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens vaak zonder problemen geaccepteerd. In restaurants is het niet zo vanzelfsprekend. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld bij hebt.

Elektriciteit

Wie naar Aken reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarop de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Aken gevierd worden:

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Verder wordt in Aken het carnavalsfeest uitbundig gevierd (in februari of maart). Als je het weekend en de dagen voor Aswoensdag naar Aken reist dan zal je ongetwijfeld geconfronteerd worden met carnavalsvierders in het centrum van Aken. De grote optocht van de stad vindt op maandag plaats. Deze optocht staat bekend onder de naam Rosenmontagszug. Tijdens de optocht zullen zo goed als alle winkels en openbare instellingen gesloten zijn. De optocht start er traditiegetrouw om 11.11u in de morgen.

Fooien

Het is vrij gebruikelijk, maar niet verplicht om een fooi te geven in Aken. In restaurants en bars is een fooi tot maximaal tien procent vrij normaal. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.



Internet/wifi

In Aken is het op de meeste plekken geen probleem om verbinding met het internet te maken. Draadloos internet is op een toenemend aantal plekken beschikbaar. Vooral in horecagelegenheden waar veel jongeren en/of reizigers komen is er vaak sprake van een wifi-netwerk dat toegankelijk is voor gasten. In hotels is de toegang soms beperkt tot de algemene ruimtes. In de duurdere zakenhotels moet je, hoe raar het ook klinkt, niet zelden betalen voor internettoegang. In andere hotels kun je onbeperkt gebruik maken van draadloos internet.

Openingstijden

De winkels in Aken openen meestal tussen 9 en 10 uur ‘s morgens hun deuren. In het centrum sluiten winkels over het algemeen om 20 uur. Op zaterdag sluiten ze soms eerder hun deuren. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum sluiten doordeweeks vaak al om 18 uur en op zaterdagmiddag tussen 12 en 15 uur. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten, tenzij er sprake is van een speciale koopzondag. Gemiddeld zijn dit er vier of vijf per jaar. Tijdens officiële feestdagen zijn de meeste winkels over het algemeen gesloten. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.

Taal

In Aken wordt er Duits gesproken. Dit is net als in de rest van Duitsland de hoofdtaal. Omdat Aken dichtbij de Nederlandse en Belgische grens ligt spreekt een groot deel van de mensen die in de stad wonen een beetje Nederlands. Dit is vaak afdoende om een vraag beantwoord te krijgen en jezelf verstaanbaar te maken. Lukt dit echter niet dan kun je vaak nog in het Engels proberen. Deze taal hebben een groot deel van de inwoners van Aken redelijk onder de knie.

Tijdsverschil

Aken kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur terug gezet en gaat de wintertijd weer in.

Veiligheid

Aken is een vrij veilige stad, waar natuurlijk wel de alledaagse criminaliteit voorkomt die je ook in andere grote steden aantreft. Wees daarom voorzichtig met je geld en dure spullen. Ontwijk met name in het donker straten en wijken waar je geen lekker gevoel bij hebt, zeker als er verder geen mensen lopen.