Musea in Aken

Er zijn in Aken behoorlijk wat musea te vinden. De meeste van deze musea richten zich op de rijke geschiedenis van de stad. Andere hebben een breder spectrum en hebben indrukwekkende kunstcollecties. Er zijn in Aken te veel musea te vinden om allemaal te bezoeken tijdens je bezoek aan de stad. Wil je er een aantal bezoeken kies dan vooraf goed uit welke er het meest interessant zijn voor je. Voor sommige musea zoals de Schatkamer van de Dom kan het soms behoorlijk druk zijn en kunnen er wachtrijen ontstaan.

Wil je dit voorkomen dan kun je ook vooraf entreekaartjes bestellen, zodat je zeker weet dat je op het door jou gewenste tijdstip het museum kan bezoeken. Kijk vooraf ook goed naar de openingstijden van de verschillende musea want deze verschillen per museum.Couvenmuseum

Het Couvenmuseum in Aken richt zich hoofdzakelijk op de toegepaste kunst en de geschiedenis van de stad. Het museum is vernoemd naar twee bekende barokke architecten die in de achttiende en negentiende eeuw in Aken woonden. Het museum is gevestigd in het enige gebouw in Aken gemaakt door Couven dat de oorlog heeft doorstaan, Haus Monheim. In het museum zijn een aantal prachtig ingerichte stijlkamers te vinden. Deze zijn vooral ingericht met meubels uit de achttiende eeuw en uit het begin van de negentiende eeuw. Sommige van de kamers hebben een thema. Zo is er bijvoorbeeld een apothekersruimte te vinden en is de keuken in oude stijl hersteld. De meeste kamers zijn ingericht met meubelen uit de Luikse Barok, maar er zijn ook andere stijlen te herkennen. De feestzaal op de eerste etage hoort tot de mooiste van het museum. Het museum is op enkele feestdagen na het gehele jaar van dinsdag tot en met zondag geopend.

Centre Charlemagne

In het hart van de voormalige palts van Karel de Grote is het Centre Charlemagne te vinden. Dit museum opende in 2014 haar deuren voor het eerst voor het publiek en is nu al hard op weg één van de meest drukbezochte musea in Aken te worden. In het museum wordt via verschillende stations het indrukwekkende verhaal over de geschiedenis van de stad Aken verteld. Centre Martelange is slechts een klein onderdeel van dit museum. Bij het bezoek aan het museum hoort een stadswandeling die je langs alle belangrijke gebouwen van het loodst. De wandeling in onderverdeeld in verschillende onderdelen, zodat je vrij gemakkelijk de onderdelen die voor jou interessant zijn eruit kan halen. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend.

Internationeles Zeitungsmuseum

Het Internationales Zeitinsmuseum ook wel het krantenmuseum genoemd is gevestigd in een indrukwekkend voormalig woonhuis in Aken. Dit woonhuis dat ook wel bekend staat als het ‘Große Haus’. In dit huis is al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw het krantenmuseum gevestigd. Hiervoor was het museum al vele jaren in de Theatersaal gevestigd. Het museum is opgebouwd uit de collectie die de Oskar von Forckenbeck tijdens zijn leven had verzameld. Na zijn dood werd deze collectie aan de stad Aken geschonken. Deze collectie bestond toen uit 80.000 kranten en meer dan 10.000 boeken. Wie in het museum een stoffige collectie van oude kranten en boeken verwacht zal echter bedrogen uitkomen. Het museum is modern van opzet en gebruikt de nieuwste multimediale technieken om het verhaal van het museum te vertellen. Daarnaast worden er regelmatig workshops en lezingen gehouden.
Het museum van dinsdag tot en met zondag geopend.

Suermondt Ludwig Museum

Het Suemondt Ludwig Museum maakt net als het Ludwig Forum deel uit van de Ludwigmusea. In totaal zijn er negentien Ludwigmusea verdeeld over heel de wereld; de meeste zijn in Duitsland te vinden. Deze collectie is bij elkaar gebracht door het echtpaar Ludwig.
Het Suermondt Ludwig Museum werd in de tweede helft van de negentiende eeuw gesticht als het Suermondt Museum. Sinds het begin van de twintigste eeuw is het museum gevestigd aan de Wilhemstraße waar aan het einde van de vorige eeuw nog een nieuwe moderne vleugel aan werd toegevoegd. De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit schilder- en beeldhouwwerken die stammen uit de twaalfde tot de twintigste eeuw. Daarnaast is er prentenkabinet met onder andere etsen van Rembrandt van Rijn. Het museum is dagelijks geopend behalve op maandagen en feestdagen.

Ludwig Forum

Het Ludwig Forum is onder deel van de Ludwigmusea. Het Forum is gevestigd in een oude paraplufabriek in Aken. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de Bauhausarchitectuur in Duitsland. In het gebouw zijn naast enkele tentoonstellingszalen ook een bibliotheek, een theaterzaal en een restaurant. Naast de vaste collectie die vooral uit Amerikaanse kunst bestaat worden er met regelmaat exposities en tentoonstellingen in het Forum gehouden. Tot het museum hoort ook een beeldenpark.

Zollmuseum

Het tolmuseum in Aken is een klein, maar leuk museum dat in zijn geheel gewijd is aan de smokkel die met name in de jaren vijftig in dit gebied vaak plaatsvond. Het grensgebied in de buurt van Aken stond in deze periode wel bekend als ‘de zondige grens’. Smokkelaars probeerden illegale producten, namaakartikelen en exotische souvenirs over de grens heen te krijgen. De douanebeambten probeerden dat op hun beurt weer te voorkomen. De smokkelaars werden hierdoor steeds inventiever om hun goederen over de grens heen te krijgen.
In het museum zijn een groot deel van de in beslag genomen goederen te vinden. Verder is er een illegale stokerij nagebouwd en zijn er verschillende uniformeren en andere attributen van de douanebeambten te vinden. Het museum is slechts sporadisch geopend.Kunst uit Nordrhein-Westfalen

Dit museum is gevestigd in de voormalige keizerlijke abdij van Aken-Kornelimünster. In het museum is een leuke selectie te zien van de kunst die er in Duitsland gemaakt is na de Tweede Wereldoorlog. In het museum zijn hoofdzakelijk werken van onbekende Duitse kunstenaars te vinden die gedeeltelijk door de staat werden gefinancierd. Jaarlijks worden er ongeveer tien voorstellingen georganiseerd die meestal om één kunstenaar, stijl of techniek draaien. Het museum is dagelijks geopend behalve op maandag. Het museum kan gratis bezocht worden. Elke laatste zondag van de maand worden er rondleidingen in het museum georganiseerd.

Dom schatkamer

De schatkamer van de Dom van Aken staat bekend als één van de mooiste en belangrijkste kerkelijke schatkamers in het westelijk deel van Europa. In de schatkamer zijn onder andere voorwerpen te zien uit het Karolingische tijdperk en het Ottoonse tijdperk. De belangrijkste voorwerpen die er tentoongesteld worden zijn het Lotharkruis, de Karelsbuste en de Proserpinasarcofaag. Je mag deze schatkamer tijdens een bezoek aan Dom dan ook zeker niet overslaan. Tijdens je bezoek aan de schatkamer krijg je een gids mee waarin van alles over de verschillende voorwerpen wordt uitgelegd. De Dom schatkamer heeft dezelfde openingstijden als de Dom van Aken alleen is het laatste bezoek mogelijk een half uur voor sluiting.