Reizen in en naar Aken

De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Aken doen dit met de auto. Dit is in veel gevallen ook de snelste en goedkoopste manier om in Aken te komen. Wil je iets anders of ben je niet in het bezit van een auto dan zijn er tal van mogelijkheden om in de prachtige Duitse stad te komen. Zo vertrekken er met regelmaat treinen en lijndiensten vanuit Limburg naar Aken. Voor de sportievere personen onder ons is het zelfs goed mogelijk om naar Aken te fietsen; dit hangt natuurlijk wel af van je vertrekplaats. Het is zelfs mogelijk om naar Aken te reizen met het vliegtuig. Dit is in veel gevallen de duurste en de langzaamste optie om in Aken te komen.Met de auto

De auto is het gemakkelijkste vervoermiddel om snel in Aken te komen. Vanuit Utrecht is het net iets minder dan tweehonderd kilometer naar Aken een reis die iets meer dan twee uur in beslag zal nemen. De handigste manier vanuit Utrecht is om te rijden via Eindhoven, Weert, Sittard en dan de borden te volgen richting Aken. Aken ligt slechts enkele kilometers voorbij de grensovergang. Eenmaal in Aken aangekomen valt het op dat je vrij gemakkelijk naar het centrum geloodst wordt. Je komt wel behoorlijk wat stoplichten tegen. Sommige staan verscholen achter hoge bomen dus wees daar alert op.

Sinds 2016 ben je verplicht om een groene milieusticker op je auto te hebben, om in het centrum van Aken te komen met je auto. De precieze regels hiervoor en waar je ze kunt kopen lees je hier.

Parkeren in Aken

In het historische centrum van Aken zijn er enkele grote parkeergarages te vinden. Deze staan goed aangegeven, waardoor je er zonder problemen naartoe kunt rijden. Meestal is er voldoende plaats in de garages. Nadeel is wel dat je niet met Nederlandse kaarten of met een creditcard kan betalen in deze garages. Althans in degene waar we geparkeerd stonden.
Wie zijn auto goedkoper wil parkeren kan het beste zijn auto parkeren op een Park and Ride plaats aan de rand van de stad. Op deze plaatsen betaal je vijf euro per dag en kun je vervolgens met maximaal vijf personen gratis naar het centrum reizen.

Met de trein naar Aken

Wie naar Aken wil reizen met het openbaar vervoer kan dit het beste doen met de trein. Er gaat elk uur een rechtstreekse verbinding van Heerlen naar Aken. De kosten hiervan zijn relatief laag. Voor minder dan tien euro reis je vanaf Heerlen naar Aken. Een treinreis van Amsterdam-Centraal naar Aken zal op zijn kortst iets meer dan drie uur duren. Een andere mogelijkheid is om de internationale trein naar Brussel te nemen en vanuit hier de Thalys naar Keulen te nemen. De reis zal ongeveer even lang in beslag nemen, maar je hoeft dan slechts eenmaal over te stappen. Treintickets naar Aaken kun je via internet kopen via www.nsinternational.nl.

Maastricht Aachen Airport

Op 27 kilometer van Aken ligt Maastricht Aachen Airport. Jaarlijks maken meer dan 300.000 passagiers gebruik van dit vliegveld. Het is echter niet gebruikelijk om naar Aken te reizen met het vliegtuig. Het overgrote deel van de vluchten die vanuit Maastricht Aachen Airport vertrekken of landen komen uit het buitenland. Het is echter wel mogelijk om vanuit een vliegveld in Nederland naar Maastricht Aachen Airport te vliegen. Deze vluchten zijn echter niet erg populair, omdat de tijdswinst in veel gevallen marginaal is en de kosten in vergelijking erg hoog liggen. Daarnaast zijn er enkele geluiden uit de politiek die binnenlandse vluchten in Nederland willen verbieden.

Met de bus naar Aken

Er worden maar weinig busreizen exclusief naar Aken georganiseerd. Alleen tijdens de kerstperiode gebeurt dit wel met regelmaat. Wel worden er door verschillende maatschappijen busreizen aangeboden naar Duitsland met Aken als een tussenstop. Het is ook mogelijk om de lijnbus naar Aken te reizen. Vanuit Maastricht vertrekt er met regelmaat een bus naar Aken.

Openbaar vervoer in Aken

Het openbaar vervoer in Aken is bijzonder goed geregeld en dan met name het busvervoer. Je kunt op meerdere plaatsen in het historisch centrum busstations vinden waar je de bus kunt nemen naar de bezienswaardigheden die wat verder uit het centrum liggen. Op elektronische borden wordt aangegeven wanneer de volgende bussen arriveren en wat de exacte bestemming van een bus is. Hierdoor kun je jezelf vrij gemakkelijk met het openbaar vervoer verplaatsen. Je kunt een dagkaart kopen, zodat je een hele dag vrij gebruik kunt maken van het openbaarvervoer in Aken.

Fietsen in en rond Aken

Een gemakkelijke manier om jezelf te verplaatsen in Aken is met de fiets. Er zijn in de stad goede fietspaden te vinden waar veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Je kunt met je eigen fiets een rondje maken, maar er zijn ook enkele bedrijven te vinden waar je een fiets kunt huren. Er zijn zelfs enkele hotels die deze service bieden.

Nog veel leuker is het om de omgeving van Aken op de fiets te verkennen. De heuvelachtige omgeving van Aken leent zich bij uitstek voor leuke uitdagende fietstochten. Vanuit Aken vertrekt de Vennbahnradweg. Dit fietspad is aangelegd op een oude spoorweg. Je fiets vanuit Aken naar het plaatsje Troisvierges in Luxemburg. De route neemt je mee door de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Je kunt de 125 kilometer lange route natuurlijk op één dag fietsen of de keuze maken om er meerdere dagen over te doen.