Weer en beste reistijd voor Aken

Aken heeft net als Nederland en de meeste plaatsen in het westelijk deel van Duitsland een gematigd zeeklimaat. Het klimaat staat hier onder invloed van de Noordzee en de warme Golfstroom. Door deze invloed is het weer in Aken het gehele jaar vergelijkbaar met het weer dat wij in Nederland gewend zijn. De stad ligt dan ook niet ver van de grens met Nederland. Typerend voor dit klimaat type zijn de aangename, maar milde zomermaanden en zachte winters. Natuurlijk komen hierop uitzonderingen voor, maar het algemene weerbeeld laat zien dat er zo goed als geen extremen voorkomen in Aken. Hierdoor is Aken het gehele jaar qua weer een leuke stad om te bezoeken. Elk seizoen heeft er zijn eigen charme.Zomerzon

Tijdens de zomermaanden kan de zon uitbundig schijnen in Aken. Met name in maanden juli en augustus kan het kwik behoorlijk oplopen. Op de warmste dagen van het jaar komt het kwik hier ver boven de dertig graden Celsius uit. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens deze maanden ligt echter maar net boven de twintig graden Celsius. De gemiddelde temperaturen in de zomermaanden ligt in Aken net iets hoger dan we in Nederland gewend zijn. Dit komt door de invloed van het landklimaat dat in de meer oostelijke delen van Duitsland voorkomt.

Tijdens de zomermaanden koelt kan het in de avond en nacht behoorlijk af. Door dit afkoelende effect is een trui of een vest vaak geen overbodige luxe. Tijdens de zomerperiode schijnt de zon in Aken gemiddeld zes uur per dag. De zomerperiode is ook de periode dat er de meeste neerslag valt in Aken. Op ongeveer de helft van alle dagen zorgen de regenwolken ervoor dat de zon verdwijnt.

Winterperiode

De wintermaanden in Aken zijn koel maar zeker niet koud te noemen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt enkele graden boven het vriespunt en de gemiddelde nachttemperatuur ligt rond het vriespunt. Lange periodes met vorst komen wel voor in Aken maar zeker niet regelmatig. Dit komt hoofdzakelijk door de invloed die de warme Golfstroom en de Noordzee op het klimaat van Aken hebben.
Tijdens de koudere dagen van het jaar zal de neerslag hoofdzakelijk als natte sneeuw of sneeuw naar beneden komen. In sommige gevallen zal deze voor een bepaalde periode blijven liggen maar in de meeste gevallen is de sneeuw binnen één of enkele dagen verdwenen. Dit is jammer, want er is natuurlijk niets zo mooi als de kerstmarkt in Aken bezoeken terwijl de stad bedenkt is met een laagje sneeuw.

Neerslag

De neerslag in Aken is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld. Ongeveer de helft van alle dagen zijn dagen met neerslag. Verwacht echter geen harde tropische regenbuien, maar eerder lange miezerregen zoals wij die in Nederland gewend zijn. Anders dan in veel omliggende plaatsen in Nederland en in de Belgische Ardennen zorgt langdurige neerslag in Aken, maar zelden voor problemen. Dit heeft als belangrijkste oorzaak dat Aken niet aan een rivier ligt.
Tijdens de wintermaanden zal de neerslag vaak uit sneeuw of natte sneeuw bestaan. Doordat de temperatuur de meeste dagen in de winterperiode te hoog ligt, zal de sneeuwpret in Aken meestal niet voor lange duur zijn.

Extremen

Door de invloed van de warme Golfstroom en de Noordzee komen er zo goed als geen weersextremen voor in Aken. Als deze toch voorkomen is dit vaak niet voor lange duur. Een langdurige vorstperiode van enkele weken of een maand aanhoudende hittegolf zullen in Aken niet voorkomen.

klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Aken zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Aken. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Aken